Anna Tebelius Bodin
  • Hem
  • Föreläsare
  • Om Anna
  • Kurser
  • Böcker
  • Mer från Anna
  • Kontakt
Mer från Anna

Bild
​Hjärnan är inte ett självklart ämne att förstå och Annas sätt att förklara kan skilja sig från andras. Hon väver samman psykologi, biologi och neurologi för att skapa en praktisk förståelse som inte bara gör hjärnan mer förståelig - utan också gör den till kärnan i allt mänskligt beteende. Du hör henne berätta i ett flertal olika poddar.

​ Under hennes föredrag undviker Anna att använda statiska presentationsverktyg som PowerPoint och får ständigt frågor om vad hon använder för teknik för att skapa den närvaro och engagemang som gör hennes framträdanden så levande. Läs hennes svar om tekniken nedan. Läs även om relationen till vetenskapen och få tips på poddar som Anna gästat.

Annas föreläsning var fantastisk! 50 av våra mest seniora ledare fick möjligheten att lyssna på Anna när hon berättade på vilket sätt en story hjälper oss att kommunicera samt vad som händer i hjärnan när vi lyckas. Jag har sällan hört så många spontana, positiva reaktioner från deltagare som efter Annas föreläsning!
/Cecilia Forzelius, Nobia


​​Annas vetenskapsfilosofi

Anna är pedagog, föreläsare, författare och utbildare, men hon är inte hjärnforskare, även om hon felaktigt tituleras så ibland. Hon assisterade forskning vid Harvard University till 2004 och har sedan fortsatt studera hjärnan i egen regi.  

Intresset för hjärnan och mänskligt beteende driver Anna att ständigt samla teorier från vetenskapen för att analysera, diskutera, observera och slutligen själv formulerar tillämpning av dem i det vardagliga livet. 

Det innebär att Annas böcker, artiklar och poster i sociala medier inte följer det vetenskapliga formatet med forskningsreferenser till enskilda peer-reviewed studier.

Syftet för Anna är att omsätta vad vetenskapen hunnit etablera som sant - med all respekt för att den vetenskapliga metoden endast kan komma fram till sanning tillsvidare. 

Det Anna förmedlar är egna tankemodeller sammansatta från psykologin, pedagogiken, antropologin, neurologin, biokemin och sociologin.

​De är tankemodeller baserade på en mängd studier och teorier som i olika delar ständigt återkommer i vetenskapliga sammanhang. Det gör det inte nödvändigtvis alltid möjligt att härleda en tankemodell till en specifik bakomliggande studie.
 
Anna fokuserar på att försöka förstå det vetenskapliga ur ett praktiskt perspektiv och paketera om det till att bli något användbart för allmänheten. 

Att förklara innebörden av vad vetenskapen tagit fram för att göra skillnad för människor är något annat än det arbete som sker på universiteten där forskningen bedrivs.

Anna vill att kunskapen ska nå ut till dem som behöver den för sin professionella och personliga utveckling.
​
Annas tekniska presentationsverktyg

Anna använder inte PowerPoint. Hennes presentationsverktyg är istället en digital whiteboard som skapar engagemang och intresse. Därför får hon ständigt frågan vilket verktyg hon använder. 

Under fysiska föreläsningar är svaret en Surface Pro-dator med tillhörande penna. Programmet är OneNote ur Office-paketet. Det finns många program (inkl Word) där man kan använda ritfunktionen, men OneNote är praktiskt för enkelheten att dela mellan enheter.
​
Bild

​Det är inte programmet som är det väsentliga, utan datorn. Det finns ett antal alternativ som Samsung, Lenovo och Surface som har tillhörande pennor, vilket gör det möjligt att skriva utan fördröjning eller ofrivilliga handmärken. Även Ipads finns nu med tillräckligt bra pennor för motsvarande funktion. Det handlar då mest om huruvida man föredrar Apple, Android eller Windows som system.
 
Upplösningen har också viss betydelse, på grund av  förhållandena mellan höjd och bredd på skärmen.

Under inspelade kurser och vid användning av Teams använder Anna en TV-skärm bakom sig i bild. Då använder hon en Samsung-dator för att slippa den svarta utfyllnaden på sidorna som annars uppstår när bilden visas på en TV-skärm.

När det är en projektor eller i Zoom är höjd-och-bredd relationerna bättre med en Surface-dator.
​

​​
Poddar Anna gästat

Bild
Nyfiken på - Kristin Kaspersen
avsnitt 3 >> 
om den stressade hjärnan
avsnitt 23 >>
om hjärnan och tankar
avsnitt 51 >>
om inlärning och hjärnan

Släpp sargen
avsnitt från juli 2021 >>
​
om hjärnan och självledarskap

KillerMindset​ - Mårten Nylén
avsnitt 14 >>
​
om stresshantering

Tidspodden
avsnitt från jan 2021 >> 
​om välbefinnande

Lära från Lärda
avsnitt 159 >>
​
om pedagogik

Måndagslycka
avsnitt från juli 2021 >>
​
om beteenden

Bild
För fler poddar med Anna:
​sök på Anna Tebelius Bodin i din podcast-spelare.

Copyright © Hjärna Utbildning AB, org nr 556958-5341, Box 81, 182 11 Danderyd
  • Hem
  • Föreläsare
  • Om Anna
  • Kurser
  • Böcker
  • Mer från Anna
  • Kontakt