Det går att lära sig stava efter regler

Idag finns stavningsprogram som ordnar till stavningen i alla digitala miljöer, men de flesta upplever ändå en större frihet när de kan stava efter eget huvud. Då först är det möjligt att använda en vanlig penna och skriva ett kort, en post-it-lapp eller något annat analogt.

För  större delen av befolkningen kommer stavningen av sig själv om personen i fråga läser tillräckligt mycket. För en mindre del av befolkningen sätter sig inte stavningen, oavsett hur mycket personen läser. Då behövs medveten träning och inlärning av de regler som stavningen följer. För att slippa gå igenom ändlösa mängder av övningssidor har jag här satt ihop två sidor som sammanfattar de mesta man behöver kunna för att stava. Det är inte ett komplett material, men det räcker bra långt. Håll till godo!

stavningsregler på 2 sidor

Det finns undantag som inte förklaras på dessa sidor. T ex borde inte “sjätte” stavas med “ä” enligt dessa regler, men troligen finns det någon etymologisk förklaring till det också… Jag som själv inte lärde mig stava genom att läsa har i alla fall klarat mig väldigt långt på de regler som står sammanfattade på sidorna i länken ovan.